Naturalny miód zawiera wiele cukrów redukujących, głównie fruktozę i glukozę, w mniejszej ilości sacharozę. Dzięki temu właściwości miodu mogą zostać wykorzystane w leczeniu cukrzycy i chorób pokrewnych.Warto wspomnieć, że właściwości miodu hamują powstawanie próchnicy.
Kaloryczność:
W 100 gramach miodu w zależności od rodzaju można znaleźć około 304 kalorii. Choć prawdziwy miód ma sporo kalorii, to jednak jest słodszy. W praktyce oznacza to, że można go użyć mniej.
Ponadto ilość kalorii w miodzie nie powinna nikogo odstraszać od tego produktu, ponieważ jest on ceniony głównie za właściwości zdrowotne. Warto więc mimo wszystko zastąpić cukier miodem.
Właściwości:
Zawarte w naturalnym miodzie właściwości sprawiają, że szybko i łatwo przenika on przez skórę, dostarczając jej jednocześnie glukozy i substancji energetycznych. Nasze babcie radziły smarować rany miodem i miały rację.
Okazuje się bowiem, że miód przyspiesza oczyszczanie ran, a także wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i odnawiające.
Udowodniono, że spożywanie miodu zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia. Zaleca się go w leczeniu: kaszlu, chrypki, zapalenia gardła, suchości w gardle, kataru, dreszczy, podwyższonej temperatury i zapalenia zatok. Miód ma właściwości zmniejszające szkodliwe działanie używek, takich jak kawa, herbata, tytoń i alkohol. Działa oczyszczająco na organizm.
Może być pomocniczo zastosowany w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w zapaleniu i stanach kurczowych jelit, w nieżytach żołądka.
Ponadto miód skraca czas trwania biegunek, łagodzi skutki stresu, pobudza trawienie i likwiduje zaparcia.
Korzystnie wpływa na różne schorzenia układu krążenia. Glukoza zawarta w miodzie dostarcza sercu niezbędną energię, fruktoza zostaje zmagazynowana w wątrobie i jest zapasem energetycznym dla organizmu.
Spożywanie miodu pozytywnie wpływa na pracę serca. Polepsza krążenie krwi i obniża ciśnienie. Wykorzystuje się go także w leczeniu nerwicy naczyniowej serca, choroby wieńcowej oraz zespołu płucno-sercowego.
Miód działa moczopędnie, dlatego jest pomocniczo wykorzystywany w chorobach układu moczowego, jak ostre i przewlekłe zapalenie nerek, pęcherza moczowego, miedniczek nerkowych, kamica nerkowa oraz kamica pęcherza moczowego.
Zapobiega powstawaniu złogów i zmniejsza obrzęki spowodowane niewydolnością nerek.
Do właściwości miodu należy działanie uspokajające. Miód poprawia samopoczucie i nastrój, jest stosowany przy nerwicach, apatii, bezsenności, nadpobudliwości i wyczerpaniu nerwowym. Tak więc warto korzystać z dobrodziejstw natury i włączyć miody do codziennego żywienia.
Malinowi