Miód lipowy:
Wykorzystywany w przeziębieniach, grypie, kaszlu, zapaleniu oskrzeli. Działa antyseptycznie i uspokajająco. Dla wzmocnienia jego działania podaję się go w herbacie z kwiatu lipowego, w chorobach przebiegających z gorączką, w kaszlu, zapaleniu oskrzeli, w stresie, niepokoju i bezsenności.
Miód wielokwiatowy:
Stosuje się go jako naturalny antybiotyk, hamujący rozwój niepożądanych bakterii. Jego słodki smak, wykorzystywany jest jako naturalny słodzik, bogaty w cenne składniki. Co ciekawe jest produktem niskokalorycznym i polecany jest jako słodka przekąska lub dodatek do potraw oraz napojów osobom dbającym o linię. Świetnie sprawdza się również w chorobach alergicznych dróg oddechowych jak astma oskrzelowa, atopowa (alergenna), lub katar sienny. Spożywany regularnie wzmacnia odporność.
Termin przydatności do spożycia: 3 lata od wyprodukowania.
Data zbiorów: Wrzesień / Październik 2020
W kuchni najlepiej smakuje:
- Z chrupiącym pieczywem
- Do herbaty
- Z sałatkami owocowymi
- Jako zdrowy dodatek do owsianek
Nasze w 100% naturalne miody przypadną do gustu każdemu smakoszowi.
Krystalizacja miodu jest procesem naturalnym i świadczy o naturalnym pochodzeniu miodu. Miód skrystalizowany można doprowadzić z powrotem do płynności, bez utraty jego właściwości, podgrzewając go do temperatury 40-42 stopni.
Miody: Lipowy i Wielokwiatowy zawierają:
- glukozę,
- fruktozę,
- olejki eteryczne,
- flawonoidy,
- witaminy z grupy B,
- potas,
- magnez,
- mangan,
Miód to zdecydowanie bardzo dobre źródło energii (100 gram to ok. 330 kalorii), a spożywanie go jest zalecane we wszelkich stanach osłabienia, przemęczenia, niedożywienia i rekonwalescencji po chorobach.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.