MIÓD MNISZKOWY – jest jednym z trudniejszych do pozyskania rodzajów miodu.
Mniszek masowo kwitnie w maju, ale nektar pszczoły zbierać mogą tylko w czasie niemal upalnych dni dlatego tegoroczny zbiór jest wyjątkowo udany.
O miodzie z mniszka mówi się, ze jest najsłodszym miodem pozyskiwanym w Polsce.
Jego barwa jest podobna do miodu faceliowego, w trakcie krystalizacji ciemnieje.
Zastosowanie i właściwości:
Miód mniszkowy znajduje szczególne zastosowanie w chorobach serca, wątroby i dróg żółciowych, jest stosowany przy niedokrwistości, chorobach reumatycznych i w stanach wyczerpania psychofizycznego.
Dzięki zawartości choliny obniża poziom lipidów w wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny.
Cennym wskazaniem do przyjmowania miodu mniszkowego są również zaburzenia trawienia spowodowane niedostatecznym wydzielaniem enzymów trawiennych, jak również schorzenia żołądka i jelit na tle skurczowym.
Miód ten doskonale przyśpiesza gojenie wszelkich ran.
Zbiór: 2022 (Kujawy)
W kuchni najlepiej smakuje:
- Z chrupiącym pieczywem
- Do herbaty
- Z sałatkami owocowymi
- Jako zdrowy dodatek do owsianek
Nasze w 100% naturalne miody przypadną do gustu każdemu smakoszowi.
Krystalizacja miodu jest procesem naturalnym i świadczy o naturalnym pochodzeniu miodu. Miód skrystalizowany można doprowadzić z powrotem do płynności, bez utraty jego właściwości, podgrzewając go do temperatury 40-42 stopni.
Miód Mniszkowy zawiera:
- glukozę,
- fruktozę,
- flawonoidy,
- witaminy z grupy B,
- witaminę C,
- witaminę A,
- żelazo,
- potas,
- magnez,
- mangan,
Miód mniszkowy to zdecydowanie bardzo dobre źródło energii (100 gram to ok. 300 kalorii), a spożywanie go jest zalecane we wszelkich stanach osłabienia, przemęczenia, niedożywienia i rekonwalescencji po chorobach.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.