Miody – lipa, spadź iglasta, wielokwiat 3x400g
W 100% naturalne, najwyższej jakości.
Miód lipowy:
Jest miodem otrzymywanym z nektaru pochodzącego z lipy szerokolistnej i drobnolistnej. Pozyskuje się go na przełomie czerwca i lipca w czasie kwitnienia lip.
Miód lipowy jest uważany obecnie za najcenniejszy z miodów nektarowych, natomiast sama lipa uchodzi za najlepszy surowiec w pszczelarstwie. W stanie płynnym ma jasnożółty lub bursztynowy kolor w zależności od zawartości spadzi. Przypomina zapachem kwiaty lipy. W smaku lekko piekący, słodki, nieco gorzkawy.
Miód spadziowy:
W odróżnieniu od miodów nektarowych, nie powstaje z nektaru kwiatów, ale ze spadzi, czyli soku drzew przetworzonego przez owady, zarówno tych iglastych, jak i liściastych. Miód spadziowy iglasty ma łagodniejszy smak oraz zapach kojarzący się z lasem i żywicą. Charakteryzuje się ciemnym kolorem z zielonkawym lub szarym odcieniem, przez brąz aż po kolor czarny. Najczęściej uzyskuje się go z jodły, świerków, sosny lub modrzewia.
Miód wielokwiatowy:
Jest jednym z najpopularniejszych miodów sprzedawanych w Polce. Pozyskujemy go z wielu rodzajów ziół i roślin uprawnych oraz dziko rosnących. Wyróżnia go barwa jasnożółta, zapach natomiast jest różny w zależności od zebranego nektaru. Osiąga krystalizacje w miesiąc po miodobraniu. Miód z roślin wiosennych ma delikatny, łagodny smak, natomiast ten z pory letniej charakteryzuje się ciemniejszą barwą i wyrazistym smakiem.
Termin przydatności do spożycia: 3 lata od wyprodukowania.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.